Wasmiddelwit, zo trok mijn gezicht weg bij een vaccinatie twintig jaar terug. Dat voorval meld ik wanneer ik me weer laat inenten, zoals laatst toen ik reisvaccinaties ging halen. Better safe than sorry, nietwaar? De dienstdoende dame nam geen halve maatregelen. Ze vertelde over alles wat ik vooral niet moest doen op reis; ik kreeg er geen speld tussen. Daarna mocht ik in de stoel zitten, “niet liggen, want dat is niet handig”, zei ze. “Wat doet u voor werk”, vroeg ze me. Nog voordat ik kon antwoorden, zei ze: “NIET SCHRIKKEN!” En drukte de naald in mijn arm. 

Prikkelende gedachten

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als iemand me zegt dat ik iets niet moet doen, dan doe ik het juist wel. In gedachten dan, hè ;-) . Dus bij de woorden “NIET SCHRIKKEN” moest ik zelf in mijn brein eerst naar het woord schrikken en alles wat ik me daarbij voorstel. Not a pretty view, dat kan ik je verzekeren. Om me daarna te bedenken dat ik vooral NIET moest schrikken. Nog voordat de naald erin zat, was mijn gelaatskleur een tintje lichter.

Niet doen!

Van jongs af aan is er heel veel niet. Niet rennen op de gang, niet praten als de leerkracht iets vertelt op school, niet dit dat zus zo. En als je dan wat ouder bent, gaan de gevolgen van dat ene woordje ‘niet’ als vanzelf langs je heen. Ken je dat, dat je niet ongezond wil eten, niet te hard rijden, niet te laat naar bed gaan, niet ruzie maken met je partner, niet te lang doorwerken, niet keihard werken om mensen te overtuigen, niet teveel discussies aangaan met die ene collega…Wat wil je allemaal NIET? Heb je er al een voorstelling van gemaakt, van niet-ruziemaken, niet te lang doorwerken, niet discussies aangaan?

Wat werkt wel?

Om iets ‘niet’ te doen of te denken, moet je er toch echt eerst met je gedachten naartoe. Mijn stemming wordt er niet beter op als ik bedenk wat ik allemaal niet wil. En ik blijf muurvast zitten waar ik zit. Misschien herken je dat (of niet)? Nu pleit ik niet voor een verbodsbordje op het woord niet (volg je ‘m nog?). Wat wel werkt? Een eerste stap is dat je bewust bent van het effect ervan. Zodat je keuze hebt om het ook anders te doen. Je brein kan geen ontkenning vasthouden. En het werkt supersimpel: wat wil je wel? Dat is wat je brein wil weten, dan kan het richting en focus bepalen.

Stemmingmakerij

Op tijd naar huis, meer balans tussen werk en privé, in een flow lekker samenwerken met die ene collega: zeg nou zelf, dat klinkt toch een stuk lekkerder? En wat doet het met jouw stemming, als je daar zo eens een voorstelling van maakt? Wat je aandacht geeft, groeit. Dus hoe meer focus op wat je wel wilt…Precies! We praten de hele dag door wat af, en misschien nog wel het meeste met jezelf. Beter dat je dan een lekker lopend gesprek hebt met je brein over waar je wel naar toe wilt, toch? Wat je bestemming ook is,  geniet ;-)

 

Wil je ontdekken wat je wel wilt? Bijvoorbeeld in je werk? Of daar al een volgende stap in maken? Neem dan eens contact op voor de mogelijkheden van training en coaching. Bijvoorbeeld voor de workshop Energieker werken, die ik samen met De eerste verdieping in Delft verzorg.

 

Nathalie van Dam

Nathalie van Dam is oprichter, trainer en coach bij pardalis.

Zij adviseert en ondersteunt organisaties en medewerkers om vanuit Bezield Leiderschap succesvol de toekomst in te gaan. Dit doet zij professioneel en met een prikkelende luchtigheid. Nathalie (1969) is internationaal gecertificeerd nlp-trainer, nlp-coach, en improvisatietrainer. Al meer dan tien jaar is zij zelfstandig ondernemer. Daarvoor werkte zij in marketing- en verkoopfuncties bij grote en kleinere bedrijven, ook als leidinggevende.

Latest posts by Nathalie van Dam (see all)

Door Nathalie van Dam Datum 10 augustus, 2016 Tags Categorie Actueel, Blogs Geen reacties

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>